Arş.Gör. Nuran Irapoğlu tarafından Yerebatan Sarnıcı Müzesi hakkında araştırmaya davet edildim
21/12/2022

Yerebatan Sarnıcı Müzesi, görkemli İstanbul tarihinin izlerini sürebileceğimiz en önemli kültür varlıklarının başında gelmektedir. Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yer altı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Latincede “Cisterna Basilica” olarak adlandırılan yapının bulunduğu yerde daha önceleri Stoa Bazilikası bulunduğundan, kimilerince “Bazilika Sarnıcı” olarak da anılmaktadır.

80.000 ton su depolama kapasitesiyle şehrin en büyük kapalı sarnıcı olan ve diğer kapalı sarnıçlardan daha fazla devşirme taşıyıcı elemana sahip olmasıyla dikkat çeken Yerebatan Sarnıcı; yaklaşık 1000 m2 alanı kaplayan; uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçimli devasa bir yapıdır.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi, tarihinin en kapsamlı restorasyonuyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alındı.

İBB Miras ekiplerince uygulanan restorasyon çalışmaları, şehrin en büyük kapalı sarnıcını olası İstanbul depremine karşı güçlendirirken yeni nesil müzecilik anlayışını da eşsiz yapıda hayata geçirdi.
Türk Ressam ve Sanat Tarihçi olarak, restorasyon sonuçları görmek için Yerebatan Sarnıcı Müzesini ziyaret ettim.

Yerebatan Sarnıcı Müzesine giderken çok heyecanlandım çünkü yaklaşık oraya en son kez gideli beş sene oldu. Alana girmeden yabancı turistler ve yerli insanlar için bilet fiyatlarının büyük farkı dikkatimi çekti (yabancı turistler için fiyat 6 kat daha pahalı). Yenilenmiş tasarımı çok güzel buldum ama. Yenilenmiş Yerebatan Sarnıcı çok çekici ve modern zamanlarımıza ayak uyduran görünmeye başladı. Fotoğrafları paylaştıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde araştırmayı yapan Arş.Gör. Nuran Irapoğlu benimle iletişime geçti. 'YEREBATAN SARNICI'NIN RESTORASYON SONRASI BİLGİ PAYLAŞIM ARACI OLARAK KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ANALİZ'e katılmaya davet etti. Ben de seve seve kabul ettim.'
Bu ankete katılmak için bu linke tıklayabilirsiniz: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc9ZZFTaFlFf18bjOYQ2tQ079zgIzxKIfowMRynyqAop0i4fg/viewform
Yerebatan Sarnıcı Müzesi Haftanın Her Günü Saatleri 09.00 - 19.00 ziyarete açık. Biletleri passo sistemi üzerinden önceden satın alabilirsiniz.