Güzel dünyada kalmak için 8 buçuk dakikadan fazla
17/09/2020
Çoğu festivaller bu sene (2020) ya ertelendi yada iptal oldu. Film sektörü çok zarar görüyor. Hem yönetmenler için hem seyirciler için çok üzücü bir durum: ekipler emek verdikten sonra sanatını seyircilerle bir türlü buluşturamıyor. Dünden itibaren yönetmen Yulia Alizade tarafından böyle bir karar alındı: Avrupa ülkelerde ve Birleşik Arab Emirliklerin'de gösterilen kısa film Martı ücretsiz olarak Youtube'ta yayına çıkarmak.

DESIGNIST: Martı filmi dünya 20 Mart 2020de gördü. Şimdi daha çok geniş seyirci kitlesi ile buluşacak. Seyircilerinize mesaj ne olabilir?
YULİA ALİZADE: Martı (Seagull) filmi, seyircinin dünyanın güzel tarafına bakmasını için çektik. Normalde insan neyi görmek istiyorsa onu görüyor. Bu film, 8 buçuk dakika güzel dünyada kalmak için. Kalabalık dünyamızda bir çok şeyler rutin yapıyoruz artık. Aşık olmak istiyoruz, fakat bize aşık olanları farketmiyoruz; mutlu olmak istiyoruz, ama zaten mutlu olduğumuza önemsemiyoruz. En çok kavgalar bize en yakın, bizi en çok sevdiği insanlarla oluyor. Neden? Çünkü, onların sevgisine alışmışız. Ama düşünün, ya onlar ansızın yok olacak ise? Ancak o zamanda farkedeceğiz ki bir şey eksik.
DESIGNIST: Bu filmde aşık mı şehir mi ön planda?

Y.A.: Ben hep söylüyorum; güçlü insan karşılıklı aşk seçecek. Çünkü aşk bizi kanatlandırır. Hayatımızda bir kere aşk değil, geleceği veya para seçtiysek belki mutlu olamayacağız. Çünkü bize ilham getiren, bize güvenen ve destekleyen kişi bulmak çok zor.
Film, benim doğup buyuduğum şehirde bilerek çektik. Hem İstanbul'un güzelliği göstermek için hem de bu şehir gerçekten kocaman bir metropol olduğu için orda aşkı bulma şansı daha düşük.
DESIGNIST: İstanbul olmayabilirdi demek? Yani herhangi bir metropol da olabilirdi, doğru mu?

Y.A.: İstanbul, mistik bir metropol. Avrupa ve Asya arasında duran. Bambaşka dünyaları birleştiren bir şehir. Kadın ve Erkek aslında çok farklı dünyalar. İstanbul, mecaz oluyor bu durumda.
DESIGNIST: Martı'da gösterdiğiniz kahramanlar hakkında ne diyebilirsiniz?

Y.A.: Kendi hikayesine sahip olanlar erkek ve kadın. Erkek, kariyerisine odaklanan işholiğin örneği. İlk sahnede deniz kenarında oturup bir şey çiziyor; hayal kurmayı unutmamış.
Kadın, metropole varıyor. Fakat ne istediğini biliyor. Dünyaya, yeni şeylere açık olan ve vazgeçmeyen bir insan.
DESIGNIST: Martı bu durumda mistik bir şey mi?
Y.A: Aslında bunu seyirci karar verecek. Mistik şey de olabilir. Kim neyi görmek isterse onu görür :)
Bugün Kısa film Martı'nın yönetmeni Yulia Alizade ile konuştuk. Artık Martı filmi YouTube'tan izlenebililir. Keyifli seyretmeler dileriz. Ayrıca yorumlarınızı da bekleriz :)